Jdi na obsah Jdi na menu
 

AKCE ŠKOLY „AŽ SE TĚ ZIMA ZEPTÁ….“

4. 4. 2018

V rámci hodin přírodopisu byl plněn plán environmentální výchovy. Tentokrát jsme se zaměřili na nejrůznější možnosti, jak může člověk využít přírodu k životu, co všechno si člověk může sám vypěstovat, má-li možnosti a vůbec, jak si v dnešní době udělat vlastní zásoby nejrůznějších plodin na zimu. Žáci s p. učitelkou Alenou Kážovou připomněli počátky hospodaření člověka a nezbytnost vytvářet zásoby k přežití tuhých zim, špatného klimatu apod. Na úvod paní učitelka přečetla poučné úryvky z Ezopových bajek.

V dalším bloku společně žáci diskutovali na téma „zahrádkaření“ – co vše, lze v našich podmínkách pěstovat, a jak výpěstky uskladnit. Velká debata se rozvinula na téma sušení zejména ovoce a hub. Nebylo opomenuto ani moštování a likérování. Důležitým tématem bylo též uskladnění zeleniny a zamrazování.

Druhý blok již směřoval vyloženě k přírodě – sběr bylin – léčivé byliny a jejich účinky, dále sběr lesních plodů včetně hub.

Třetí blok se věnoval využití přírodnin k dekoraci, aranžmá a ve výtvarných pracích.

Nezapomněli jsme ani na zvířátka, kdy jsme si připomněli, že jim můžeme přilepšit sběrem kaštanů, žaludů, jablky a také na ptáčky, kterým člověk staví budky a různě je přikrmuje.

Závěr patřil již praktickým činnostem. Žáci si z mrkve a jablek sami udělali přesnídávku, kterou jsme dochutili piškoty. Zjistili, že to není vůbec pracné a že se dá snadno vytvořit dobrá svačina. Paní učitelka také provedla cenové srovnání kupovaných přesnídávek a udělaných přesnídávek ve škole. Dále zdůraznila, že pokud člověk pěstuje plodiny správně, tak ty jsou zdravé, ekologicky nezávadné a řadí se do skupiny BIO.

Žáci byli pozorní, diskutovali a na vytvořené přesnídávce si pochutnali.

 

zapsala: Mgr. Alena Kalinová - učitelka

 

p1090110.jpg

 

 

 

 

 

 

p1090111.jpg

 

 

 

 

 

 

p1090112.jpg